varietats locals d'hortalisses

Aqui teniu algunes de les varietats que estem conservant, gràcies a l'herència transmesa per molts pagesos i pageses, que s'estimen i coneixen la terra i el seu entorn.

Esperem que les cultiveu, les difongueu i les torneu a degustar. Fem entre totes que no es perdin a l'oblid.

I sobre tot, gaudim-les!

Enciam Negre
Enciam Negre

Procedència: Palau-Solità i Plegamans (Lactuca sativa) Enciam conservat a Cal Po gràcies a en Joan Sapés. Malauradament, ja no podem saber gaire informació al respecte, però si que ens van dir que era un enciam cultivat "de tota la vida". De tipus romà, amb fulles de puntes morades i de mida mitjana, amb un ull que no acaba de tancar però que no cal lligar. Aguanta bé el fred. Trobem informació escrita ja l'any 1858 a Catalunya, d'un enciam negre o enciam negre romà.

press to zoom
Enciam Escaroler
Enciam Escaroler

Procedència: Caldes / Llinars del Vallès (Lactuca sativa)

press to zoom
Pèsol del Ganxo
Pèsol del Ganxo

Procedència: Caldes de Montbui (Pisum sativum) Varietat de mata baixa que es pot fer rastrera, tot i que agraeix un petit tutor que alhora facilitarà la recollida de les tavelles. Pèsol de gust molt dolç, i amb una llavor que un cop seca, tendeix a tenir un color blanquinós. Tavella petita i plena, que té forma de ganxo.

press to zoom
Porro Gros
Porro Gros

Procedència: Caldes de Montbui (Allium porrum) Porro de tronc molt ample i fulles grosses de color verd clar. Interessant de calçar per blanquejar-lo. Varietat antiga que ja trobem documentada als anys 30 com a porro gros o porro monstruós. Pot provenir de la varietat francesa de Carentan.

press to zoom
Tomàquet Cirerol de Caldes
Tomàquet Cirerol de Caldes

Procedència: Caldes de Montbui (Lycopersicon esculentum) Fruit de color vermellós ataronjat, amb cul una mica punxegut, i que marca una esquena groguenca. Amb pell gruixuda, brillant i de tacte dur. Té una conservació excel·lent. A Caldes, tradicionalment del tomàquet de penjar se n'hi ha dit cirerol. No confondre amb els tomàquets "cherry". Molt resistent al clivellat i al "cul cagat". Aqueta varietat ha estat cedida i conservada per l'Antoni Tusell.

press to zoom
Tomàquet Cirerol Rosat
Tomàquet Cirerol Rosat

Procedència: Caldes de Montbui (Lycopersicon esculentum) Una altra de les varietats conservades a Caldes. Tomàquet de penjar de color rosat, de pell fina i molt sucós. De gust dolç i de bona conservació. Hi ha persones que se'l mengen a l'amanida. De mida arrodonida, similar al tomacó.

press to zoom
Tomàquet Can Mataporcs
Tomàquet Can Mataporcs

Procedència: Santa Eulàlia de Ronçana (Lycopersicon esculentum) Varietat de penjar, que es conserva molt bé. Conservada i difosa pel planterista de Can Mataporcs, a Santa Eulàlia de Ronçana. De fruit allargat i tons grogosos i taronges, i de mida grossa.

press to zoom
Tomàquet Mala Cara
Tomàquet Mala Cara

Procedència: Riells del Fai (Lycopersicon esculentum) Tomàquet de penjar de molt bona conservació. Tomaquera molt productiva i de fulla patatera. La pell del tomàquet és avellutada, semblant a la d'un préssec, de color rosat apagat. Suca molt bé i és molt carnós. Tomàquet estès a diferents comarques de Catalunya, i tot i que no és habitual al Vallès, aquesta llavor l'hem localitzat a Riells del Fai.

press to zoom
Tomàquet Bombeta
Tomàquet Bombeta

Procedència: Caldes de Montbui (Lycopersicon esculentum) Varietat de fruit allargat en forma de bombeta de color vermell intens, amb mugró i de mida petita. Amb pell fina, que suca molt bé. La tomaquera fa uns ramells molt plens. La seva conservació és mitjana. És una varietat que suca molt bé desde el dia de recollida, així que recomanem el seu cultiu complementat amb alguna altra varietat de millor conservació.

press to zoom
Tomàquet Tres Cares
Tomàquet Tres Cares

Procedència: Caldes de Montbui (Lycopersicon esculentum) Varietat de penjar que té la característica de tenir tres o més cares molt marcades. De color rosat i pell brillant. Tomaquera amb fulles patateres i força vigorosa. Bona conservació.

press to zoom
Tomàquet Rosa de Santa Magdalena
Tomàquet Rosa de Santa Magdalena

Procedència: Palau-Solità i Plegamans (Lycopersicon esculentum) Tomàquet d'amanir que prové de Santa Magdalena, un petit nucli rural de Palau-Solità i Plegamans. De color rosat i de mida mitjana. De gust molt dolç.

press to zoom
Tomàquet Penjoll de Can Po
Tomàquet Penjoll de Can Po

Procedència: Palau-Solità i Plegamans (Lycopersicon esculentum) Tomàquet de penjar, de forma una mica allargada. Varietat conservada per en Joan Sapés a Cal Po, i també per Joan Truyols de Can Duran a Palau-Solità i Plegamans. De bona conservació.

press to zoom
Tomàquet Nas de Bruixa
Tomàquet Nas de Bruixa

Procedència: Caldes de Montbui (Lycopersicon esculentum) Varietat de fruit allargat amb una forma semblant a un pebrot, ple per dins i acabat amb punxa. De pell fina d’un color vermell ataronjat, d’un un gust especialment dolç amb poques llavors. Plantes amb un creixement força vigorós, malgrat semblen estar pansides. Conservem el nom donat a la zona, Nas de Bruixa. També es pot anomenar tomàquet pebroter o mamella de cabra.

press to zoom
Tomàquet Rosa Ple
Tomàquet Rosa Ple

Procedència: Caldes de Montbui (Lycopersicon esculentum) Varietat de fruit axatat de grans dimensions, ple per dins i que marca costelles. De pell rosada i fina, amb un gust molt dolç. Ideal per amanir. De mida grossa, té dues morfologies: una de rodona i una altra que marca costelles.

press to zoom
Tomàquet Pera Gros
Tomàquet Pera Gros

Procedència: Caldes de Montbui (Lycopersicon esculentum) Varietat procedent probablement de les comarques gironines. Fruit en forma de pera, de gran tamany. De pell rosada i fina, marca costelles. Fruit mig buit, de gust molt dolç. Tomàquet conservat per Josep Canet, que el ven des de fa molts anys al mercat de Caldes.

press to zoom
Tomàquet Pometa
Tomàquet Pometa

Procedència: Santa Eulàlia de Ronçana / Caldes de Montbui (Lycopersicon esculentum) Tomàquet d'amanir molt conegut al Vallès, de gust més aviat àcid. De mida mitjana, marca costelles i acostuma a tenir l'esquena verda.

press to zoom
Escarola Cabell d'Àngel
Escarola Cabell d'Àngel

Procedència: Caldes de Montbui (Cichorium endivia) De fulla molt arrissada i prima, que es torna més tendra i dolça després de passar l'hivern. Aquesta llavor antiga, cultivada a Caldes des de fa molts anys, pot provenir segons algunes fonts d'Argentona. A Caldes també s'anomena escarola del Remei. Per blanquejar-la, curiosament a Sant Sebastià de Montmajor, la colgaven amb terra, altres li posaven uns branques d'alzina al voltant perquè l'escarola s'anés tancant sola.

press to zoom
Blat de moro groc i vermell
Blat de moro groc i vermell

Procedència: Caldes de Montbui Blat de moro de dos colors, de panotxes petites i que poden ser o vermelles o grogues. Granes utilitzades com a crispetes. Procedent de Caldes de Montbui i cultivat almenys per dues generacions (famílies Casabayó i Tusell). Té predominància la llavor groga. Segons un petit estudi fet per nosaltres: . Les granes vermelles donen un 58% de panotxes vermelles i un 42% de grogues. . Les granes grogues donen un 95% de panotxes grogues i un 5% de vermelles.

press to zoom
Ceba Campeny morada o morisca
Ceba Campeny morada o morisca

Procedència: Caldes de Montbui (Allium cepa) Varietat recuperada a Can Picanyol de Caldes de Montbui, gràcies a Llavors Orientals, amb una llavor procedent del Canyet de Badalona. De mida petita, morada i xata, és molt gustosa i conté força aigua. De bona conservació. Varietat primerenca, es sol sembrar a finals d'agost i es recull als voltants del mes de juny.

press to zoom
Ceba Agra
Ceba Agra

Procedència: Sentmenat (Allium cepa) Varietat antiga que prové de la masia de Can Padró, a Sentmenat, i conservada per horticultors locals. Anomenada ceba Agra, vermella de cabeçar o de Molins de Rei. De forma axatada, colors morats i bona mida, té una conservació excel·lent.

press to zoom
Carbassa del bon gust
Carbassa del bon gust

Procedència: Caldes de Montbui

press to zoom
Carbassa del violí
Carbassa del violí

Procedència: Santa Eulàlia de Ronçana (Cucurbita moschata) Planta rastrera, de bona producció. Fruit en forma de violí, de carn taronja i molt dolç. Ideal per menjar en cremes, bullida o a la planxa. Collita escalonada d’agost a octubre. Bona conservació a l’hivern, en llocs secs, foscos i frescs.

press to zoom
Carbassa d'Aigua
Carbassa d'Aigua

Procedència: Caldes de Montbui (Lagenaria Siceraria) Varietat conservada per en Jose Cortès a Caldes de Montbui, provinent segons ell del Tarragonès. Carbasses d'entre 10 i 20 kg de pes, de forma arrodonida i amb un coll en forma de cigne. Usades normalment com a decoració o per transportar líquids. Plantes rústiques i molt productives, fent 4 o 5 carbasses per planta. Cal collir-les abans de les primeres gelades.

press to zoom
Fava Morada
Fava Morada

Varietat molt cultivada al Vallès. L'origen de la llavor antiga que tenim prové de Montagut, la Garrotxa (Ecollavors). (Vicia faba) Planta de creixement i floració més ràpida, òptima per zones fredes. Granes morades i brillants, i tavelles llargues. Aguanta bé el fred. També la trobem anomenada coma Reina Mora.

press to zoom
Fava Llarga del País
Fava Llarga del País

Procedència: Caldes de Montbui (Vicia faba) Tavelles molt llargues i plenes, amb granes de color verd clar. Planta molt productiva. Interessant fer una sembrada a finals d’octubre i una altra al gener-febrer. Aguanta bé el fred.

press to zoom
Fava Tardana
Fava Tardana

Procedència: Sentmenat (Vicia faba)

press to zoom
Cigronet de secà
Cigronet de secà

Procedència: Caldes de Montbui (Cicer arietinum) Es pot fer en secà tot i que li va bé alguna regada si la primavera és eixuta. Varietat de mida petita i de pell molt fina. Mantenim el nom donat a la zona, tot i ser molt similar al cigró Pedrosillano.

press to zoom
Mongeta del Metro
Mongeta del Metro

Procedència: Caldes de Montbui

press to zoom
Mongeta Llaminera d'aspre
Mongeta Llaminera d'aspre

Varietat molt cultivada al Vallès. Procedència de la llavor: La Garriga

press to zoom
Mongeta Llaminera mata baixa
Mongeta Llaminera mata baixa

Procedència: Santa Eulàlia de Ronçana

press to zoom
Mongeta del Ganxet
Mongeta del Ganxet

Procedència: Caldes de Montbui

press to zoom
Mongeta de la Floreta
Mongeta de la Floreta

Procedència: Palau-Solità i Plegamans (Phaesolus vulgaris) Serveix per fer menjar tendre o seca. Mantenim el nom donat per la masia de Can Riera, a Palau-Solità i Plegamans, tot i ser pràcticament igual a la varietat del Genoll de Crist i de la Custodia. Procedent de la família de les pilariques aragoneses.

press to zoom
Pebrot llarg
Pebrot llarg

Procedència: Castellar del Vallès (Capsicum annum) Pebrot localitzat a Can Bogunyà de Castellar del Vallès, una varietat de pebrot conservada per en Pep Lleuger provinent d'alguns horticultors locals. Varietat de fruits allargats, de pell gruixuda i de gust dolç.

press to zoom
Rave Negre
Rave Negre

Procedència: Santa Eulàlia de Ronçana (Raphanus Sativus)

press to zoom