top of page

les carbasses del vallès central

 

La carbassa, una hortalissa d'estiu que sobretot és consumida i apreciada a la tardor i a l'hivern, gràcies a la seva bona conservació.

Aqui trobareu una bona mostra de les carbasses que hem localitzat. Veureu que algunes d'elles tenen més d'un nom, depenent de la zona i de les persones que les conserven.

 

La carbassa carbassonera, de córrer o passacamins, és especialment indicada per ser consumida tendre, collida quan medeix al voltant d'un pam i de forma i gust semblant a un carbassó.

 

La carbassa del Violí, Rabequet o Cacauet, té molt bona conservació, és de mida mitjana i és especialment usada per menjar amb cremes.

 

La carbassa de Marge o Mallorquina, és semblant a la carbassa de cacauet sent una mica més allargada, però amb la característica que es pot collir quan encara és de color verd i acaba de madurar al rebost. Això fa que es pugui cultivar en els marges de l'hort, i que sigui menys llaminera per a curiosos.

 

La carbassa de Torrar, del Cel o del Ferro, és especialment cuinada torrada al forn o a la brasa. Al País Valencià en fan un postre, afegint-hi una mica de sucre o mel.

 

La carbassa del Bon Gust, de mida molt grossa, és usada a la cuina en cremes i sobretot en guisats.

 

La carbassa de Cabell d'Àngel és una varietat usada per fer confitura dolça. El cabell d'àngel, un element imprescindible en la rebosteria catalana.

 

La carbassa del Pelegrí i la carbassa d'Aigua, són carbasses usades per transportar líquids, per construïr instruments musicals o per decoració, ja que un cop seques queden buides per dins.

 

 

bottom of page