què fem?
Les varietats locals són l'eix en què gira el projecte de La Panotxa. La seva recerca, caracterització, experimentació, conservació i divulgació són els objectius bàsics amb què treballem.
També oferim assessorament tècnic a entitats i administracions en projectes de prospecció, recuperació i reintroducció de varietats locals en el territori.
Llavors
Les llavors tradicionals són l'escència del projecte. Fem prospeccions buscant pagesos que encara guarden llavors, i intentem treure la màxima informació del maneig de cada planta.
Caracteritzacions
Un cop recollim una nova varietat, la cultivem i la caracteritzem amb descriptors i fotografies.
Aquesta és una tasca molt important ja que ens dóna els paràmetres més interessants sobre cada planta i els seus fruits.
Conservació
Un cop hem caracteritzat cada varietat, la classifiquem i en guardem una còpia de seguretat en el nostre Banc de Llavors per a conservar-la i poder-la usar quan sigui necessari.
Divulgació
Som autors i coautors d'alguns llibres i articles sobre varietats locals, fets amb la col·laboració d'entitats, ajuntaments i consells comarcals.
Podeu descarregar alguns materials dins l'apartat de publicacions.
Recerca
Les prospeccions en busca de llavors antigues és una feina important per a nosaltres, però quedaria incomplet si no aprofundissim en la seva recerca històrica i etnogràfica a través de bibliografia antiga.
Assessorament tècnic
Oferim assessorament tècnic a entitats, fundacions i administracions en projectes de prospecció, recuperació i reintroducció de varietats locals.
Assessorem a productors que vulguin recuperar alguna varietat antiga, amb oferiment de llavors i planters.