top of page

el vallès central

l'agricultura al vallès central


El Vallès Central té dos àmbits diferenciats: la part de la plana i la part de muntanya.

Així trobem que Sant Feliu de Codines, Gallifa i Bigues i Riells, tenen un clima similar, i això ha creat també un espai propi i una major relació interna.

L'altre àmbit seria la part que ocupen els pobles de la plana: Sentmenat, Caldes de Montbui, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt i Palau-Solità i Plegamans.

La mala connexió viaria, juntament amb la desaparició del tren Caldes-Mollet, ha aconseguit que aquesta sigui una zona força ben conservada, exceptuant la part sud, on trobem grans polígons i algunes urbanitzacions molt grans. Així trobem encara forces masies que segueixen treballant la terra, juntament amb joves projectes que aposten per l'agricultura ecològica.

 

Gràcies al seu clima prelitoral, podem trobar a l'horta vallesana moltes de les varietats d'hortalisses cultivades per l'home.

Tenen especial protagonisme les lleguminoses (sobretot les mongetes) i les solanàcies (especialment els tomàquets).

La part de la plana és la que ha sigut més conreada, sigui per verdures o cereals.

 

Trobem curiositats com la part anomenada de les Hortes de Baix, a Caldes de Montbui, regada amb aigua termal, i que segons els seus horticultors, permet cultivar varietats de verdures que no es poden cultivar en altres zones de Caldes.

apunts històrics


Els Vallesos són dues comarques molt contrastades, on trobem zones molt industrialitzades juntament amb d'altres de rurals, parts de plana i altres de muntanya.

Dins de les dues definicions d'Oriental i Occidental, hi ha petites subcomarques que històricament han funcionat d'una altra manera.

Així podem trobar el Baix Vallès, el Moianès o el Baix Montseny.

 

El Vallès Central seria també un espai on diversos pobles s'han relacionat entre si, malgrat la divisió a vegades artificial que separa els dos vallesos.

 

Caldes de Montbui ha exercit una capitalitat no reconeguda oficialment, i que engloba la majoria de pobles que rodejen aquesta vila termal.

Aquesta contrada aniria des del riu Tenes (est) al Torrent de Can Quer (oest), i del Farell, Sant Sadurní i els Cingles de Bertí (nord) fins Palaudàries i el principi de Gallecs (sud).

En formarien part Palau-Solità i Plegamans, Gallifa i Sentmenat, que oficialment pertanyen al Vallès Occidental, i Caldes de Montbui, Bigues i Riells, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana i Lliçà d'Amunt, del Vallès Oriental.

vallès central
bottom of page