les cebes

del vallès central

 

La ceba és una de les hortalisses més cultivades, ja que és imprescindible en molts plats de la nostra gastronomia.

 

En el Vallès se n'ha conservat diverses varietats, algunes per ser menjades tendres com la Babosa o la Campeny, i d'altres emprades en guisats, escalivats o sofregits com la ceba Agra, la Vigatana o la de Figueres.

 

Aqui trobareu una mica d'informació d'aquestes varietats.

 
Ceba Campeny Morada o Morisca

La Campeny és una ceba que la trobem documentada fa més d’un segle, on es parlava de les varietats blanca, rossa i morada o morisca. De forma aixatada i amb tons morats.

CULTIU: Ceba primerenca, es sembra al setembre, es trasplanta al gener i es cull de maig a juny.

CONSUM: De carn molt dolça i poc picant, la podem consumir per tendre al principi de l’estiu. De mala conservació, la podrem trobar com a ceba seca fins la tardor.

 

Ceba Agra

La ceba Agra, també coneguda com a ceba de Molins de Rei, de guardar o Vermella de cabessar, és una ceba molt aixatada, d’un color rosat extern i blanquinosa per dins, molt cultivada antigament fins l’aparició de la ceba de Figueres. D’una conservació excel·lent i de bona mida.

CULTIU: Sembrada al gener en lloc protegit, es transplanta a l’abril i es cull a mitjans d’estiu.

CONSUM: De textura cruixent, està especialment indicada per cuinar en sofregits i estofats. La trobareu com a ceba seca de juliol fins a març-abril.

 

Ceba Vigatana

Varietat especialment cultivada en zones fredes, de forma allargada i d’un color morat intens.

CULTIU: Sembrada a la tardor, es transplanta a finals d’hivern i es cull a principis d’estiu.

CONSUM: De gust dolç i fort, es pot consumir tendre a l’inici de l’estiu. La ceba seca la trobarem fins principis de tardor i es molt apreciada consumida escalivada.

 

Ceba de Figueres

Ceba de forma irregular, més xata que rodona, de bona mida i de conservació mitjana, fins a finals d’any. Arriba a la comarca a mitjans del segle XX substituint en bona part a la ceba Agra.

CULTIU: Es sembra al gener, es transplanta a l’abril i es cull a mig estiu.

CONSUM: De carn dolça, rosada i tova, molt bona a la cuina per sofregits i guisats.

 

Ceba Babosa

La ceba Babosa o de la Baba és molt primerenca, dolça i poc picant. D’origen valencià, fa més de trenta anys que es cultiva al Vallès. De color interior blanc, amb una pell daurada i de mida arrodonida.

CULTIU: L’època de sembra és a mitjans d’estiu, es planta a la tardor, recolectant-se d’abril a juny per ser menjada tendre. De mala conservació.

CONSUM: Especialment indicada per ser menjada tendra a l’amanida.